WINDOWS SERVER 2003 İÇİN PSP (PROLIANT SUPPORT PACK) KURULUMU
Bu makale serisinde HP Proliant serisi sunuclarımızı sıfırdan yapılandırmaya başlamıştık. Bu makalemde kurulumu smart start ile değil de doğrudan işletim sistemi cd si ile yaptığımızı düşünerek, kurulum sonrası neler yapmamız gerektiğini göreceğiz
HP Proliant serisi sunucularımıza kurulum yöntemlerinden bir diğeri olan Sadece OS cd si ile kurulum yapılabiliyordu. Yalnız OS cd si ile kurulum yapar isek kurulum sonrası PSP kurulumlarını manuel başlatmak gerekiyor. Gerekli kurulum dosyaları SmartStart cd si içerisinde yer alıyor. Ya da eski versiyon smartstart ile kurulum yaptı ise yeni versiyon smartstart ile güncelleme yapabiliriz.
! Kuruluma başlamadan önce SNMP servisinin yüklü ve çalışır halde olması gerekiyor.
SmartStart cd sini sürücümüze yerleştirelim. Autorun açılacak pencerede lisans anlaşmasını gösterecek. Disagree diyerek kapatalım. Windows explorer içinde ilgili sürücü harfi dizini içinde ..\compaq\csp\nt klasörü içine gidelim
Resim -1
C dizininde Repository adında bir folder yaratıyoruz ve ..\compaq\csp\nt dizini içerisindeki tüm içeriği bu yarattığımız folder içine kopyalıyoruz. Cd içerinsinde read-only durumda olduğu için çalışamaz durumdaydı bu dizine alma nedenimizdi.
Resim -2
Kopyalanan dizinde setup.exe yi görebilirsiniz. Her kurulumda olduğu gibi PSP kurulum öncesinde de sistemin yedeğinin alınması önerilir ki olası kötü bir durumda geri dönülebilsin. setup.exe HP Remote Deployment Utility (RDU) uygulamasını çalıştıracak ve bu uygulama Repository içerindeki tüm bileşenleri otamatik olarak görecektir.
Resim -3
Resim -4
Güncelleme yapılabilcek tüm bileşenleri kurulum versiyonu ve yükseltilebilecek yeni versiyonu ile birlikte görebiliriz. Bu versiyonlarlar kullanacağınız smartstart cd sinin versiyonu ile de değişecektir.
Resim -5
Örnek olarak All Configurable Components altında HP System Management HomePage for windows bileşenine sağ tıklayalım ve configure and read the information seçeneğini kullanalım. Devam etmek istersek Continue diyebiliriz.
Resim -6
İşletim sistemimiz içerisindeki yönetici grubu ve yönetici adını seçtik.
Resim -7
Erişim metotlarında logon herkesin Homepage için local erişimde full erişim hakkına sahip olmasını sağlıyoruz.
! Ufak bir hatırlatma; Homepage Smartstart ile sıfırdan kurulum yapıldığında aynı haklarla kurulmuş olur.
Resim -8
Bu penceremiz önemli. 3 seçenek var sertifika, isim ve hepsi. Burasını anlatabilmek için yayınlayacağım SIM makalesini takip etmelisiniz. Ancak kısaca bahsetmek istersek HP SIM, microsofttaki SMS,SCCM benzeri, networkteki printerlardan sunuculara kadar tüm ürünleri görebilecek hakkında bilgiler alabilicek hatta yönetebilecek bir yapıdır. Ancak sunuculardan bilgi alabilmesi için sunucularımızdaki homepage ile haberleşmesi gerekiyor. Bu haberleşme Homepage üzerinde kurulum esnasında aşağıdaki pencerede, ya da kurulum sonrası homepage içerisinde yapılabilir.
- Trust by certificate : SIM üzerinde bir sertifika yaratılır ve yaratılan bu sertifika HomePage‘e import edilir
- Trust by name : HomePage e SIM olan makanın ismi yazılır
-
Trust All : Tüm SIM olan makinalara Homepadge üzerinden bilgi alabiliceği anlamına gelir.
Sonuç olarak burada seçeceğimiz yöntem sonradan değiştirilebilir ancak ne anlama geldiklerini öğrendik.
Resim -9
Homepage ile iletişim kurulabilecek network id tanımını girebilir, next diyerek tüm subnetlerden buraya erişilebileceği tanımını yapabiliriz.
Resim -10
Yazacağımız ip adresi ya da ip aralığını homepage e erişimini engelleyebiliriz.
Resim -11
Bu ayarları kurulumun hangi şekilde olmasını belirlemek için yaptık. Artık kurulum yapabiliriz.
Resim -12
İlgili pencerede install diyebilir ve kurulumunu başlatabiliriz. Installation options allow seçeneğini seçelim.
Resim -13
Resim -14
Kurulum sonrasında RDU kurulum hakkında rapor verecektir. RDU yu kapatabilir ya da diğer paketleri kurabiliriz. Ancak kurulumlardan sonra sunucumuzu restart edelim.
Tüm bileşenler ..\CPQSYSTEM\LOG dizininde iligili raporları kaydeder. Daha sonra buradan da takip edebilriz.
PSP paketlerinden HomePage kurulumu yaptık. Sunucumuzun masaüzerine kısayol oluşturdu. İstersek bu kısayoldan, istersek http://IP:2301 ya da https://IP:2381 yollarını deneyebiliriz. Yani bir başka makinadan da ip adresi ve local admin erişim hakkına sahip kullanıcı adı ve password ile açabiliriz. Hazır kurulumu yapmışken arayüzü gösterelim. Homepage ayrıca bir başka makalemde anlatılacaktır
Resim -15
Resim -16
Resim -17
Bu makalemde eski bir smartstart ile ya da sadece işletim sistemi cd si ile kurulum yapar isek PSP paketlerinin nasıl kurulum yapılabileceğini gördük. Örnek olarak da Homepage i kurarak arayüzünü ve nasıl erişileceğini göstermiş olduk. Bir başka makalemde görüşmek üzere.
İyi çalışmalar
Türker ATA