SYSTEM CENTER CONFIGURATION MANAGER SP1 ve INTEL VPRO TEKNOLOJİSİ
Biz IT Birimleri yeniden yapılanma, yeni uygulamalar, mobilite, heterojenlik, dağınık sistemler, dış kaynak kullanımı, güvenlik, performans, bakım anlaşmaları ve en fazla bilinçsiz kullanıcılar gibi etmenlerle mücadele etmek zorundalar. Bu mücadelede bakım maaliyetleri, eksik envanter bilgileri gibi bir çok olumsuz sıkıntılar karşımıza çıkar.
http://www.cozumpark.com/blogs/donanm/archive/2008/11/29/_3101_ntel-vpro-teknolojisi.aspx
Intel Vpro teknolojisi ise Bu sıkıntıları minimize etme konusunda yardımcı oluyor. Bundan önceki makalelerimde vpro teknolojisini, SCS , SMS vs HP OOBM yazılımı ile lanse etmeye çalıştım. Bu makalemde ise system center ailesinden SCCM ile vpro teknolojisini destekleyen desktoplarımızdan nasıl yararlanacağımızdan bahsedeceğim.
Önceki aktivasyon aşamalarını hatırlayacak olursak, Bios a manual müdahele, usb key ile boot etmek gibi işlemleri göstermiştik.
SCCM bunlara ek olarak provision(aktivasyon için kullanılan kelime) etmek için satın alınacak sertifika ile herşeyi arka planda nasıl yaptığını göreceğiz. Bu iş için alınmış private key i olan sertifikamız elimizde var aşamasından başlayacağım.
! Bu sertifika manual olarak internal CA dan üretilebilir ancak internal CA nın thumprint numarasını tüm BIOS lara import etmelisiniz. Unutulmamalıdır ki vpro destekleyen makinalarda verisign, godaddy gibi CA ların thumprint numarası BIOS larında kayıtlı. Dilenirse bununla ilgili özel bilgi verebilirim
Varolan Primary site üzerinde, SCCM SP1 yüklü makinamıza OOB role tanımlaması ile işleme başlıyoruz.
Var olan görevlerine ek olarak; Out Of Band service point role tanımlaması yapıyoruz
Site Settings-Component Configuration-Out Of Band Management özelliklerini yapılandırmamız gerekiyor.
Yapılandırmaya Active Directory içerisinde provison edilecek makinaların object yaratacağı OU, AMT BIOS lar için MEBx password, satın aldığımız sertifikamızı ve makinalarla CA arasındaki ilişki iiçin yaratılmış web server sertifkasını gösteriyoruz.
AMT Settings altında tanımlayacağımız user lar ile vpro makinalar üzerinde hangi yetkileri olacak belirliyoruz.
Componen Configuration- AMT Settings altında web arayüzünün aktif olup olmaması;
SOL bağlantının yapılıp yapılmaması;
Makinamız kapalı bile olsa ping response verip vermemesi;
eski BIOS lar için WS-MAN kullanarak aktivasyon yapılabilmesi;
http://software.intel.com/en-us/articles/intel-ws-management-translator/
ayarlarını görebiliriz.
Buradaki işlemlerimiz bitti. Şimdi Collection larda AMT Client lara özel bir collection açalım. Query için resimdeki gibi değer yazmamız yeterli olacaktır.
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc431387.aspx
Tüm makinalarımız All Systems içerisinde yer aldığına göre bu collection içerisinde ufak bir ayar yapalım. Bu ayar sayesinde SCCM collection içerisindeki tüm makinaları sorgulamaya başlayacak ve AMT destekli makinaları oluşturduğumuz AMT Systems collection içerisine atacak.
İşlem başlamadan önceki durumu görelim. Benim sistemimde 3 makina var ve AMT status ları henüz bilinmiyor.
İşlemi biraz hızlandıralım;
Bu işlemi yaptığımızda oluşan logları aşağıdaki linke attım;
http://rapidshare.com/files/390350820/sccmvprologs.rar
Log lardan da takip edeceğiniz gibi makinamız başarılı bir şekilde provision oldu. Artık SCCM üzerinden nasıl yöneteceğimize bakabileceğiz.
Provision olmuş makinamıza sağ tık – OOBM ile;
Discover Management Controllers: Herhangi bir sorun olduğunda yukarıda indirdiğiniz loglardaki tüm işlemlerin tekrar yapılması durumu olacaktır
Power Control: Makinamızın tüm power opsiyonları,
Out of Band Management Console: Tüm işlemleri kendine özel konsoldan yapabilmek için, devamında görebilirsiniz.
Açılan OOBM konsolunda neler yapabildiğimize bakalım;
Resimlerde gördükleriniz vpro teknolojisi ile yapabilklerimizden bazıları. Aslında SCCM in yapabildiklerine ek olarak yardımcı özellikler getirmiştir. Dilediğimiz zamanda makinaları açıp, FIX geçip, sonra tüm makinalarımızı kapatabiliriz. Genel amaç masabaşı ziyaretleri minimize etmek, zamandan ve maliyetten kazançtır
İyi çalışmalar
Türker ATA