Microsoft SMS – VPRO

Microsoft SMS-VPRO

Bundan önceki makalemde SMS sunucumuzu başarılı bir şekilde kurduk ve kurulumdan sonra neler yapılması gerektiğini ikinci makaleme bırakmıştık. Kurulum olduktan sonraki değişikliklere göz atalım. Öncelikle adsiedit aracıyla oluşturduğumuz container içerisine site koduyla bilgi gelmiş mi kontrol edelim. Bu container içerisini SMS için roller tanımladıkça tekrar bakmanız faydalı olacaktır. Site bilgimiz gelmiş.


Resim -01

    Kurulum sırasında schema nın update edileceğinden bahsetmiştik. Schema durumunu kontrol edelim. Varsayılan olarak görünür durumda olmayan Schema için register komutuyla beraber


Resim -02

 


Resim -03

 

SMS ile ilgili attribute ların geldiğini görebilirsiniz. Sorunsuz devam ediyoruz.


Resim -04

    

 

SMS kurulumu bittikten sonra system status altındaki bileşenleri kontrol etmek SMS in çalışır durumu için çok önemli. Neyse ki ben şanslıyım her bileşenim çalışır durumda J


Resim -05

    

 

Çalışır durumdaki servisleri görüyoruz. SMS_EXECUTE tüm servisleri tetikliyor. Eğer bu servis start edilmemişse tüm diğer sms servisleri de stop olacaktır. Sadece backup servisi stop haldedir. Backup servisinin çalışır duruma gelmesi için sms_execute servisi durmalıdır. Backup uygulamalarında ilgili servisi inceleriz.


Resim -06

    

SMS in sağlam kurulduğundan eminiz. SMS ilk kurulduğunda aşağıdaki resimde gördüğünüz Collections kısmından biraz bahsedelim. Collection kısmı SMS in yöneteceği client ların üzerinde yazdığı kategorilerde toplanmasını sağlıyor. Bu toplanmayı SQL Queries ile gerçekleştiriyor. Client lar aynı anda birden fazla kategorinin üyesi olabilir. All system de olabileceği gibi aynı anda xp kategorisinde de olabilir.

Softeware deploy edilmesi durumunda makinalara tek tek yapılması çok zor bir tablo olacağını takdir edersiniz. Collection lar bu alanda bize Active Directory deki OU mantığına benzer bir yapı oluşturarak bize kolaylık sağlayacak. Dilersek yönetimimizdeki lokasyonlara göre collection lar oluşturabilir. Örnek verecek olursak; İstanbuldaki XP makinalar ana collection altında ingilizce olanlar ve türkçe olanlar diye ikiye ayrırabiliriz. SCCM üzerinde çalışırken query yazmakla brbr bu uygulamayı da gösterebilirim.

Şimdilik tüm collection lar boş olacaktır bu da yöneteceğimiz makinanın olmayacağı anlamına geliyor. Bu collection ları doldurabilmek için discovery işlemini gerçekleştirmeliyiz.


Resim -07

 

    SMS Consolunda -Site Hierarchy – Site ismi – Properties kısmında collectionları doldurmak için gereken Site Boundaries ayarını subnet ya da Active Directory site ismi vererek yapıyoruz.


Resim -08

 



Resim -09

 

Collection ların doldurulması için beklemek yerine bu işlemi hızlandırmak için discovery methodlarını kullanabiliriz. İstemciler ve diğer kaynaklar aşağıdaki yöntemler kullanılarak keşfedilebilir.

 

– Network Discovery; IP si olan her cihazı bulur

– Heartbeat Discovery; sistemler ayakta mı diye kontrol eder. Yeni kaynaklar bulmaz.

– Active Directory System Discovery; AD Database inden OU ya da domain bazında client hesaplarını alır.

– Active Directory User Discovery; AD kullanıcı hesaplarını bulacaktır

– Active Directory System Group Discovery; Seçtiğin OU ya da domain bazında grup hesapları ve membership bilgilerini getirir.

 

SMS Console – Site Database – Site Hierarchy – Site ismi – Site Settings – Discovery Methods kısmında yukarıda yazılan seçenekleri görebilirsiniz.

 


Resim -10

 

    Uygulamamda AD Sistem Discovery yöntemini kullanıyorum. İlgili seçeneğe sağ tıklayarak bu discovery yöntemini enable etmeliyiz. Ekle diyerek local domain/local forest/ ya da custom LDAP ya da GC query bilgisi yazarak discover işlemini başlatabilirz.

 


Resim -11

 


Resim -12

    Bu discover işleminin hangi saat ve günlerde yapılacağını belirleyebilir ya da hemen başlatılmasını sağlayabiliriz.


Resim -13

 

Resim -14

    Collection ları kontrol ettiğimizde kaynaklarımızın geldiğini görebiliriz. Yalnız bu kaynakların gelmiş olması demek yönetebileceğimiz anlamına gelmiyor. Yönetim olsun, software deploy olsun, donanım ya da yazılım envanter bilgisi almak olsun karşı tarafta SMS agent ının yüklü olmasıyla mümkün olabiliecek bir durumdur.

Resim -15

 

    SMS’de Sunucuların Rollerinden bahsetmek gerekirse

  • Client access point: Legacy istemcilerle SMS Site Server arasında ilişki noktası. CAP, bütün eski istemci bilgilerini Site server’a iletir.
  • Distribution point:Yazılım dağıtım paketlerini içerir ve bunları istemcilere gönderir. Dağıtım noktaları Background Intelligent Transfer Service (BITS) mekanizmasını kullanır.
  • Management point: Advanced istemciler yönetim noktalarını kullanarak SMS siteleriyle ilişki kurarlar. Yönetim noktaları istemcilere yapılandırma ayrıntıları ile program duyurularını iletir. İstemcilerden de envanter, yazılım ölçümü ve istemci durumu bilgilerini alırlar. Management point için makinede IIS’in kurulu ve etkin olması gerekir.
  • Server locator point: Eski ve yeni istemciler için CAP’lere ve yönetim noktalarına ilişkin bilgiler verir. İstemci kuruluşunda kullanılırlar.Yalnızca primary sitelerde bulunabilirler.
  • Reporting point: Report viewer kodunu ve tamamlayıcı raporları içerir. IIS gerektirir.

 

Başta sunucumuzda Reporting Point, Management Point ve Server Locator Point rolleri yoktur, bu rolleri vermekte yarar vardır.

    Ben tüm rolleri aktif hale getiriyorum

 


Resim -16

 


Resim -17

 


Resim -18

 

 

 


Resim -19

 

 


Resim -20

 

 


Resim -21

 

 


Resim -22

 

    Tüm bu roller aktif hale geldikten sonra System Management containerı içini kontol edelim. Yeni eklenen rol bilgilerinin de buraya gelmesi gerekir. Kontrol edelim.

Resim – 23

 

SMS agent Windows 98 ve yukarısı makinelere yüklenebiliyor.

İstemci programları ikiye ayrılıyor;

  1. Legacy Client
  2. Advanced Client

 

Legacy Client’ı 2000 öncesi sistemlere kuruyoruz. 2000 ve sonrasına Legacy Client’ı da Advanced Client’ı da kurabiliriz ama yeni işletim sistemlerine sahip makinelerde gelişmiş istemciyi kullanmakta yeni işlevlerden yararlanabilmek amacıyla yarar var.

 

Client Kurulumunu;

1) Logon-Script ile kurulum

2) Client push ile kurulumu

3) Software Distribution yöntemi ile yapabiliriz

 

Advanced client programı SMS Site Server’daki SMS_sitekodu paylaşımı altında, Client\i386 klasörünün altında bulunur. “ccmsetup.exe”

 

Advanced client programını logon script ile kurmak için Capinst.exe programını kullanabiliriz
Advanced client kurulumu ile ilgili sorunlar için SMS Server’da SMS\Logs klasöründeki ccm.log dosyasına bakılmalıdır. İstemci tarafında %Windir%\system32\ccmsetup klasöründeki ccmsetup.log ve client.msi.log dosyalarına bakılabilir. Advanced client programı %Windir%\system32\ccm klasörüne kurulur.
    
Eğer SMS sitesinde bir yönetim noktası (Management Point) yapılandırılmamışsa Client Push kurulumu ile Advanced Client kurulamaz.

Yukarıdaki yöntemlerden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Client push yöntemi ile tek tek makinalar üzerinden kurulum ile cevap almanız biraz uzun sürebilir. Policy ile msi paketi şeklinde yükleme en sağlıklı ve hızlı sonucu verecektir.

Ancak push yöntemini kullanmak isteyenler için AD üzerinde bir hesap belirleyelim ve bu hesabın client makinalarda kurulum yapilecek yetkilere sahip olması gerekiyor. Domain admin grubuna üye yapabiliriz.

Resim -24

    Resimde gördüğünüz ilgili Method üzerinde bu hesabı tanımlamamız gerekecek

 

Resim -25

    Öncelikle push installation enable edilmeli ve hangi system tiplerine yükleeme yapılacaksa saçilmelidir.Ben her client tipine kurulum yapabileceğimi belirttim. Clientlarımın hepsi windows 2000 ve üzeri olduğu için advanced client tipini seçtim.


Resim -26

    AD de tanımladığım kullanıcı hesabını ilgili sekmeye ekliyoruz


Resim -27

 


Resim -28

 

    Advanced client push installation özelliklerinden site kodunu auto bırakabiliriz. Ya da bnm XYZ olan kodu buraya yazabiliriz.


Resim -29

 

    Bundan sonraki işimiz agent ı kurmak istediğimiz makina üzerine sağtıkla – install agent dedikten sonra karşımıza çıkan adımları izlemektir.

Resim -30

 

    Herhangi bir yöntemle kurulum yaptık. Kurulum esnasında client makinada c:\windows\system32\ altında ccmsetup klasörünü ve task manager da ccmsetup.exe yi görebilirsiniz. Kurulum bittikten sonra her iki öğre silinecek ev c:\windows\system32 altına CCM klasörü oluşacaktır. Kurulumun doğru olduğuna dair bir ipucudur. Ama asıl kontrol edilmesi gereken yer denetim masasıdır. System Management öğesi oluşmalı ve olması gereken bilgiler doğru mudur diye kontrol edilmelidir.

Resim -31

 

    10+ dk içinde SMS Konsolunda collection kısmında ilgili makina hesabını kontrol ettiğimizde client ın yüklendiğine dair YES ibaresi görünecektir.

    İstemciler kurulduktan sonra bu istemcilerde neler yapılabileceğini gösteren istemci öğelerini (client agent) yapılandırmak gerekir. Bu iş Site Hierarchy altındaki Client Agents satırından yapılır. Şu istemci öğeleri yapılandırılabilir;

  1. Hardware Inventory Client Agent
  2. Software Inventory Client Agent
  3. Remote Tools Client Agent
  4. Advertised Programs Client Agent
  5. Software Metering Advertised Programs Client Agent

Tüm bu bileşenleri de çalışır hale getirdikten sonra artık SMS i tam anlamıyla kullanmaya başlayabiliriz. Client lar üzerinden envanter almaya başlayabiliriz ve tam anlamıyla yararlanabiliriz Ancak şimdilik bu kadar. Bundan sonraki makalemde SMS’i SCCM ye upgrade edip tüm işlemleri SCCM üzerinden yapacağız.

 

İyi çalışmalar

Türker ATA

Etiket(ler): , , , , , , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.