ROM-BASED UYGULAMALARI
İlk makalemde firmware updateleri yaptık. Fabrikasyon konfigure edilmemiş sunucularımızı bizim yapılandırmamız gerekebilir ve bu makalemde ROM-Based uygulamarını tecrübe edeceğiz. İki konu üzerinde duracağız.
-
RBSU (ROM-Based Setup Utility) ~F9
-
ORCA (Option ROM Configuration for Arrays Utility) ~F8
Makaleyi takip edebilmeniz için Smart Array Controller’ a sahip ve en az iki harddiski olan herhangibir Proliant ML/DL sunucu kullanabilirsiniz.
Öncelikle bahsetmemiz gereken NVRAM var. NVRAM disklerdeki RAID bilgilerini turar. Bnm uygulama yapacağım DL380 G4 daha önce yapılandırılmış bir sistem. Uygulamaları yapabilmem için bu yapılandırmayı sıfırlayıp silmem gerekiyor. Daha önce yapılandırılmamış bir sistem olsaydı birazdan yapacağım Resim 1,2,3,4 ü yapmanıza gerek yoktu.
POST ekranında F9 a basarak RBSU ekranını görebiliriz. NVRAM i sileceği tekrar hatırlatarak Advanced Options seçeneğini kullanıyorum;
Resim -1
Advanced menüde erase
Non-volatile memory seçilir ve enter a basılır.
Resim -2
Resimde de görüldüğü gibi kritik bir hareket olduğunu ve tüm bilgilerin silineceğini bildiren bir uyarı ile karşılaşıyoruz. Enter a basılarak ne yaptığımızın farkında olduğunu söyledik.
Resim -3
Gerçekten silmek istiyorsak çıkan ekranda Yes, Select to erase, yaptığımızın yanlış olduğunu düşünüyorsak No, Abort Erase diyerek başa dönebiliriz.
Resim -4
Başarı ile sildik. Eğer sisteminiz Generation 4 (G4) öncesi ise manuel restart etmelisiniz. G4 ve sonrası otomatik restart edecektir. Bu açılış sistem değişikliği olduğu için biraz geç olacaktır. Açılışta F9 a basarak RBSU menüsüne geri dönüyoruz.
Resim -5
G4 öncesi Proliant Sunucularda RBSU kullanılacak olan işletim sistemini seçmemizi isterdi. G4 ve sonrasında böyle bir uyarı göremeyecksiniz.
Resim -6
Yine de System Options -> OS seçeneğine gittiğinizde böyle bir seçime ihtiyacınızın olmadığı hatırlatması ile karşılaşabilirsiniz.
Resim -7
Her BIOS ta olduğu gibi RBSU da da sistem saatini ve günü ayarlamamız gerekiyor.
Resim -8
NVRAM sıfırlandıktan onraki ilk açılışta saat ayarlarını ve boot sıralamasını tekrardan ayarlamamız gerekecektir. Tüm değişikliklerden sonra F10 kaydedip çıkmak için kullanılacaktır. RBSU menüsünde Standart Boot Order (IPL) seçilir.
Resim -9
İlgili sıralamayı görebilirsiniz. IPL:4 (See Boot Controller Order) ile ayrıca var olan kontrollerımızın sayısına göre bir sıralama yapabiliriz.
Resim -10
İki veya daha fazla controller varsa ilgili Boot Controller Order seçeneğini kullanarak bu sıralamayı yapabiliriz.
Resim -11
Resim -12
Seçim ve sıralamayı yaptıktan sonra sırasıyla ESC,F10 ve sunucumuz restart edecektir.
Option ROM Configuration For Arrays (ORCA)
Şimdiye kadar RBSU üzerinde gerekli çalışmaları yaptık. Bundan sonra ORCA üzerinden neler yapabiliceğimize bakalım. En son sistemimiz restart ediyordu. POST ekranında F8 e basarak ORCA ‘ya erişebiliriz. Smart Array Controller ı olmayan ya da ORCA nın desteklemediği kdar eski olan bir controller varsa bu adımları yapamayacaksınız demektir. Bizim daha önceden yapılandırdığımız bir RAID konfigurasyonu vardı. Öncelikle bunu silelim.
Resim -13
İlgili bölümü silmek için istediğimiz bölümü seçip F8 e basmamız gerekir. Tuş seçeneklerini ekranda alt tarafta görebilirsiniz
Resim -14
Silme işlemini onaylamak için F3 uyarı ekranı geldiğinde basılır.
Resim -15
Resim -16
Şuanda herhangibir RAID bilgimiz kalmadı. Yeni RAID konfigurasyonumuzu yapalım. ORCA ana menüsünde Create Logical Drive diyelim;
Resim -17
Disk ya da diskleri seçerek (boşluk tuşu) pencereler arasında gezerek (Tab tuşu) tüm ayarlarımızı yapabiliriz.
Resim -18
Oluşturduğumuz bölümleri de görerek ORCA dan çıkalım.
Resim -19
ORCA da yapılabilcekler bu kadarla sınırlı. Daha fazla özellik için Array Configuration Utility (ACU) kullanmalısınız. İlk makalemde Proliant Server kurulumu için firmware updatelerimizi yaptık ve bu makalemde de RBSU/ORCA ile sistemimizi kurulum için hazır hale getirdik. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere
İyi çalışmalar
Türker ATA